Return to site

"Как работи Google": хора и разговори в центъра на иновациите

За да си успешен в бързопроменящата се среда са нужни два ключови фактора - да привлечеш правилните хора, които да работят с теб, и да създадеш работна среда, в която те да могат да разгърнат потенциала си. Това поне твърдят Ерик Шмит и Джонатан Розенберг в книгата си "How Google works". С изненада (или не чак толкова) открих, че темите, които те открояват като решаващи за успеха и иновациите в компанията, са именно темите, по които работим и в Отучилище. Ето ги и тях:

Хората

Въвличането на смислени хора към идеята или проекта ни е ключово независимо дали говорим за идея в зародиш или за мултинационална компания. Какво прави едни екипи по-ефективни и удовлетворени от други? Ето няколко примера:

- екипът като общност, която споделя общи ценности и визия за развитие, в която всеки служител е предприемач;

- екипи, които имат свободата да се самоорганизират и да взимат бързи решения без да следват задължителна йерархия;

- динамични екипи от специалисти в различни сфери, които се обединяват около дадено предизвикателство или въпрос до решаването му, а не са фиксирани около работна характеристика.

Процесите

Работата обикновено е серия от различни проекти. Всеки проект от своя страна е процес, за който е нужно да помислим. Някои от важните елементи за създаването на работещ процес (проект) са:

- ясно "Защо?" и ясен основополагащ смисъл за съществуването на проекта;

- итеративно планиране, базирано на експерименти и гъвкавост, учене в движение, а не следване на стриктен план;

- ангажиране на хората (служители, клиенти, партньори) на различните етапи от развитие.

Разговорите

Основен инструмент в процесите на работа са разговорите. За да ги направят по-качествени, в Google обръщат внимание на следните неща:

- добрите идеи идват от всякъде и затова е важно да създадем среда на участие, в която всеки да може да допринесе и да бъде чут;

- здравословният конфликт е полезен. Той означава, че имаме различия и сме готови да ги обсъдим и да извлечем най-доброто от тях. За да постигнем здравословен конфликт е важно разговорът да бъде центриран около конкретен въпрос и да се връщаме към него постоянно, а за участниците да бъде по-важен отговорът отколкото кой точно го дава.

- срещите са едно от основните места, на които се случват разговорите. Ето защо е важно да помислим за тях и да ги водим по начин, който съответства на желаните резултати.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly